Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Σημαντικό το όφελος από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, υποστηρίζει το ΙΟΒΕ


Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί ακόμη και κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες με την απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου σημειώνει ότι η κατάσταση έχει μεν ομαλοποιηθεί για την ελληνική οικονομία αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν.

Παράλληλα, το Ινστιτούτο αξιολογεί ως θετικές τις πολιτικές που προβλέπονται στο Μνημόνιο, λέγοντας πως περιλαμβάνει αρκετές από τις προτάσεις περυσινής μελέτης του Ινστιτούτου για το ελληνικό αναπτυξιακό πρότυπο.

Το ΙΟΒΕ υποστηρίζει ότι το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 13% με την απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών και εκτιμά σε άλλες 3,5 μονάδες το κέρδος από την ευελιξία στην αγορά εργασίας, ενώ ο νέος ασφαλιστικός νόμος περιορίζει τη δαπάνη για συντάξεις στο 15% του ΑΕΠ το 2060, έναντι 24% που θα έφτανε χωρίς τις αλλαγές.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο την Τρίτη, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ.Στουρνάρας σε συνέντευξη Τύπου του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ανέφερε ότι η απελευθέρωση του τομέα των μεταφορών μπορεί να αποφέρει κέρδος 10 μονάδων του ΑΕΠ σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, την επόμενη πενταετία που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την οικονομία.

Σχετικά ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Γ. Γραμματίδης είπε ότι η απελευθέρωση στους τομείς μεταφορών και ενέργειας πρέπει να είναι πλήρης λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν μικρές μειοψηφίες να πιέζουν για διατήρηση προνομίων».

Η συνέντευξη έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκπόνηση της μελέτης που έκαναν προεκλογικά το επιμελητήριο, το ΙΟΒΕ και ο οίκος Boston Consulting για το αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας. Η μελέτη κατέληγε σε 123 συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, από τις οποίες μόνο το 15 - 20 % βρίσκονταν στα προεκλογικά προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων. Ωστόσο, το 60 - 65 % των προτάσεων αυτών εφαρμόστηκαν ήδη ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης καθώς περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την τρόικα.

Ο Γ.Στουρνάρας τόνισε ότι η κατάσταση σήμερα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, χωρίς να επιτρέπεται εφησυχασμός καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι εκτροπής, η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών θα αργήσει να αποκατασταθεί και τα spreads παραμένουν στις 780 μονάδες βάσης παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Ανέφερε ακόμη την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι ο αφελληνισμός της αγοράς, αλλά ο εκπατρισμός των εγχώριων επιχειρηματικών κεφαλαίων και η φυγή των ξένων επιχειρήσεων που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με εφαρμογή πολιτικής ανοιχτών, ανταγωνιστικών αγορών και ένα σύστημα εταιρικής φορολογίας που λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα της διεθνούς κινητικότητας των κεφαλαίων.

Ο Ν.Βρεττός, διευθύνων σύμβουλος της Boston Consulting αναφέρθηκε σε ειδικότερα θέματα, όπως την σπατάλη στον τομέα της υγείας που «ξεπερνά τα 2 δις. ευρώ ετησίως, γίνονται προμήθειες σε τιμές 6 ή 7 φορές πάνω από τις ευρωπαϊκές και τα περιθώρια κέρδους για τις εταιρίες εισαγωγής ιατροτεχνολογικου υλικού ξεπερνούν το 200%».

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου χαρακτήρισε τέλος το έργο της κυβέρνησης θετικό και προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά επεσήμανε την ανάγκη «συνέχειας και συνέπειας τόσο του έργου, όσο και της αντιμετώπισης του όποιου πολιτικού κόστους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...