Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Δάνεια: Σφίξιμο στα νοικοκυριά, χαλαρά για επιχειρήσεις

Περισσότερα δάνεια στις επιχειρήσεις και λιγότερα στα νοικοκυριά χορήγησαν οι τράπεζες τον Ιούλιο. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός με τον οποίον αυξάνονται οι χορηγήσεις φρέναρε στο 2% από 2,4% που ήταν τον Ιούνιο.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο την περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών, οι οποίες φοβούνται περαιτέρω διόγκωση των «κόκκινων δανείων», όσο και την περιορισμένη ζήτηση που εκδηλώνεται κυρίως από την πλευρά των νοικοκυριών. Ετσι οι καθαρές εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες τον Ιούλιο ξεπέρασαν τα 216 εκατ. ευρώ από 85 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο. Από την άλλη πλευρά, στα νοικοκυριά οι αποπληρωμές του υφιστάμενου χρέους τους ξεπέρασαν κατά 258 εκατ. ευρώ τις νέες εκταμιεύσεις.
Οπως προκύπτει από την ανάλυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, τον Ιούλιο επιβράδυνση παρατηρήθηκε στον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης προς τους κλάδους της γεωργίας, της βιομηχανίας, της ναυτιλίας, των κατασκευών, του τουρισμού, του ηλεκτρισμού-φωταερίου-ύδρευσης.
Για πρώτη φορά η ΤτΕ ανακοίνωσε στοιχεία που αφορούν τη χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με αυτά, η καθαρή ροή των δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική 55 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου των δανείων αυτών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούλιος 2010: 2,7%, Ιούνιος 2010: 2,6%).
Λιγότερα στα νοικοκυριά
Οσον αφορά τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών, ήταν αρνητική κατά 258 εκατ. ευρώ, καθώς οι αποπληρωμές και διαγραφές των δανείων ξεπέρασαν τις νέες εκταμιεύσεις.
Ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τους ιδιώτες επιβραδύνθηκε περαιτέρω (Ιούλιος 2010: 1,1%, Ιούνιος 2010: 1,6%).
Αναλυτικότερα, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ήταν θετική 21 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2010 (Ιούλιος 2009: θετική καθαρή ροή 329 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε (Ιούλιος 2010: 1,9%, Ιούνιος 2010: 2,3%).
Αντιθέτως, στα καταναλωτικά δάνεια η καθαρή ροή ήταν αρνητική 279 εκατ. ευρώ ενώ ο ετήσιος ρυθμός επέκτασης μειώθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούλιος 2010: -0,7%, Ιούνιος 2010: 0,4%). * ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...