Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Verbund: Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω

Ξέφραγο αμπέλι θυμίζει η απελευθερωμένη αγορά στη λιανική εμπορία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με τις ιδιωτικές εταιρείες που ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ στην πώληση ρεύματος να έχουν σηκώσει μπαϊράκι αρνούμενες από τη μια να πληρώσουν οφειλές εκατομμυρίων και κοντράροντας από την άλλη στα δικαστήρια το ελληνικό Δημόσιο. 

Η περίπτωση του μεγαλύτερου ιδιώτη-παίκτη της αγοράς, της εταιρείας αυστριακών συμφερόντων Verbund που επιμένει να μην καταβάλλει το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (περί τα 3 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους και 11 εκατ. ευρώ για όλο το 2010), έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο εκ μέρους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας όσο κυρίως από την ίδια τη ΔΕΗ και τους συνδικαλιστές της επιχειρήσης.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έσπευσε χθες να καταγγείλει τις ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά λιανικής ως «αεριτζήδες», «παράνομους» και «τυχοδιώκτες», αναφερόμενη σε σκληρή ανακοίνωσή της ειδικά στην αυστριακή εταιρεία. Η Verbund αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα τιμολόγησης προς τους εμπορικούς πελάτες όπου μέχρι πρόσφατα είχε συγκριτικό πλεονέκτημα.

Την ίδια στιγμή όμως κατηγορεί τον ΔΕΣΜΗΕ και έμμεσα τη ΔΕΗ για μανιπουλάρισμα της Οριακής Τιμής Συστήματος, ενώ μέσω προσφυγών στη Δικαιοσύνη και την Ε.Ε. υποστηρίζει ότι οι χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας είναι παράνομες και πρέπει να καταργηθούν. Αντίθετα πληροφορίες αναφέρουν ότι πλήρωσε τις οφειλές της για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος ύψους 8 εκατ. ευρώ, καθώς απειλούνταν με καταγγελία της σύμβασης.

Ο ΔΕΣΜΗΕ έχει στείλει τελεσίγραφο τόσο στη Verbund όσο και στην άλλη μεγάλη ιδιωτική εταιρεία του κλάδου, Aegean Power, του επιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη, απειλώντας τες με «λουκέτο» αν δεν εξοφλήσουν το συντομότερο τις οφειλές τους. Στη διαμάχη ΔΕΗ - ιδιωτών αναμένεται να εμπλακεί αυτή την εβδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...