Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Τα "διαμάντια της οικονομίας" κατά της κρίσης!

Σημαντική παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού  Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης, που μίλησε στην εκδήλωση της STAT BANK για την προβολή των πλέον δυναμικών επιχειρήσων βιομηχανίας, εμπορίου και ξενοδοχείων στα πλαίσια της παρουσίασης του ετήσιου επιχειρηματικού οδηγού “Diamonds vs Crisis 2010” .

Ο κ. Γραμματίδης επισήμανε ότι:"Είναι σημαντική η πρωτοβουλία αυτή γιατί αναλαμβάνεται σήμερα που διανύουμε την πιο δύσκολη περίοδο της μεταπολεμικής ιστορίας της Ελλάδας. Σε μια περίοδο που η χώρα δοκιμάζεται από μια βαθειά οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο, τόσο βαθειά που, σε συνδυασμό με την κρίση της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, αλλά και τις δυσκολίες χωρών όπως η Ιταλία και η Γαλλία, εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια την Ευρωζώνη. Με ένα τρομακτικό για τα μεγέθη της χώρας δημόσιο χρέος, ένα ανησυχητικά υψηλό έλλειμμα και με ένα ιδιαίτερα προβληματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ένα διογκούμενο ποσοστό ανεργίας, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο μεγάλο δίλημμα: οριστική αλλαγή πορείας ή πτώχευση. Το δίλημμα δεν πρέπει να απασχολεί μόνο την κυβέρνηση, θα πρέπει να απασχολεί όλο το πολιτικό δυναμικό της χώρας ανεξάρτητα από ιδεολογικές θέσεις, το επιχειρηματικό της δυναμικό, αλλά και το σύνολο του Ελληνικού λαού. Το δίλημμα αυτό γίνεται εντονότερο από την βαθειά κοινωνική κρίση που επίσης διαπερνά την χώρα απ’ άκρου σε άκρο, κρίση αξιών, κρίση αμφισβήτησης της πολιτικής, κρίση αμφισβήτησης προσώπων και θεσμών. Αν σ’ όλα αυτά προσθέσουμε την παντελή έλλειψη νέων οραμάτων και στόχων, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα επικίνδυνο ακόμα και για την ίδια την κοινωνική συνοχή.

Τι άλλο τάχα θα πρέπει να συμβεί για να μας αφυπνίσει; Τι χρεία άλλων επιχειρημάτων έχουμε για να πεισθούμε ότι τελείωσαν τα ψέματα, τελείωσε το πάρτι των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών, των πολιτικών, του συνόλου δηλαδή του Ελληνικού λαού που για δεκαετίες παραδόθηκε σε μια φαινομενική ευδαιμονία. Δυστυχώς ήλθε η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού. Πώς τάχα θα τον πληρώσουμε; Με δεδομένα την ύφεση, την τρομακτική πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, με αναμενόμενη πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης παρά τα πρόσφατα θετικά δείγματα ανόδου, με κατακόρυφη πτώση της δημόσιας κατανάλωσης, με συνεχή πτώση της συνολικής παραγωγής των ελληνικών βιομηχανιών, με τη μάστιγα της αύξησης της ανεργίας και την γενική υποχώρηση των επενδύσεων, ποια συνταγή ενδείκνυται ικανή να μας εξασφαλίσει τόσο την πληρωμή του λογαριασμού όσο και την επιβίωσή μας μέσα από μία μελλοντική αναπτυξιακή πορεία;

Η απάντηση είναι αβίαστα απλή και αυτονόητη: Αλλαγή του αναπτυξιακού μας μοντέλου. Λιγότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος, ιδιωτικοποιήσεις παντού, αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, απελευθέρωση των υπηρεσιών, έξυπνοι τρόποι πάταξης της διαφθοράς, εναλλακτικά αυστηρή τήρηση του δημοσιουπαλληλικού κώδικα ή επιλογή της άρσης της μονιμότητας, ανταγωνιστική φορολογία, απλοποίηση διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης επιχειρήσεων, ενθάρρυνση των επενδύσεων, νομοθετική απλοποίηση και δημιουργία ασφάλειας και σταθερότητας δικαίου μαζί με αποτελεσματική και ταχεία δικαστική προστασία.

Αυτά, κυρίες και κύριοι, δεν είναι ούτε θεωρία ούτε κομμάτια ξύλινης πολιτικής γλώσσας. Είναι αποφασιστικές πολιτικές που προϋποθέτουν πολιτική βούληση και αγνόηση του όποιου τυχόν πολιτικού κόστους. Είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πού στοχεύουν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, αλλά και να την αποδώσουν ανταγωνιστική στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Χρειάζονται μέτρα σοκ, ρήξη με τις λογικές της συντήρησης και απεμπλοκή από ένα απαρχαιωμένο νομοθετικό πλαίσιο που εμποδίζει κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Ας καταργήσουμε ό,τι μας εμποδίζει με την απλή φράση «ο παρών νόμος καταργεί κάθε προηγούμενο», ας καινοτομήσουμε, ας τολμήσουμε, ας ξανακτίσουμε την Ελλάδα.

Η προσπάθεια αυτή χρειάζεται αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Χρειάζεται ακόμα αυτοθυσία και αυτοσυγκράτηση. Είναι ώρα μεγάλου κινδύνου. Δεν είναι ώρα άσκοπων έως και επιζήμιων συντεχνιακών διεκδικήσεων. Μεταφέροντας τις λέξεις του αείμνηστου προέδρου των ΗΠΑ Τζών Φιτζέραλντ Κέννεντυ σε όλο τον λαό ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την Ελλάδα κι όχι τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για εμάς. Είναι η ώρα της προσωπικής ευθύνης για τον καθένα μας. Βασισμένοι σε ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα που διαθέτει η χώρα, είναι ώρα δουλειάς για το αύριο. Ας απαντήσουμε στην κρίση έτσι όπως απαντούν οι επιχειρήσεις του Οδηγού της Stat Bank, με ενόραση, καινοτομία σύνεση κι εργατικότητα. Ας μιλήσουμε για την Ελλάδα του 2020, δηλαδή για το πώς θέλουμε την Ελλάδα του 2020. Αυτό εμείς στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ονομάσαμε Vision 2020 που για την πραγμάτωσή του σήμερα, στην έκρηξη της κρίσης, σχεδιάζουμε μεγάλες δράσεις ανάπτυξης στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ συμμετέχοντας ενεργά στην μεγάλη συλλογική προσπάθεια για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...