Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Δημιουργείται η South Stream Greece A.E.


Στη Μόσχα και στο περιθώριο της συνεδρίασης της 7ης Μικτής Επιτροπής Ελλάδος- Ρωσίας, ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) και η Gazprom θα θέσουν τις υπογραφές τους στο αγγλικό κείμενο του καταστατικού της South Stream Greece A.E.

Η κοινή εταιρεία θα έχει έδρα την Αθήνα και θα συμμετέχουν οι εταιρίες σε ισότιμη βάση, με ποσοστό 50% η κάθε μία. Η πράξη της ίδρυσης θα λάβει χώρα στην Αθήνα στο άμεσο μέλλον.

Από ελληνικής πλευράς, το καταστατικό θα υπογράψει ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Γιώργος Παπαρσένος, παρόντος του προέδρου κ. Πάνου Μαυροκέφαλου αλλά και του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Σπύρου Κουβέλη, ο οποίος θα έχει και συζητήσεις για γενικότερα θέματα οικονομικής διπλωματίας.

Στην Μόσχα είχε προγραμματίσει να μεταβεί και η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη, ωστόσο το ταξίδει αναβλήθηκε καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον ομόλογό της, κ. Σεργκέι Σμάτκο αφού ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας θα λείπει σε ταξίδι με τον Πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η εξαγγελία της υπογραφής είχε ακολουθήσει την πρόσφατη συνάντηση του αρμόδιου περί τα ενεργειακά υφυπουργού κ. Γιάννη Μανιάτη με τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, στην διάρκεια της οποίας είχε επαναβεβαιωθεί και από τις δύο πλευρές ότι τόσο ο South Stream όσο και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης αποτελούν πρώτες προτεραιότητες προς υλοποίηση στον ενεργειακό τομέα.

Ο προγραμματιζόμενος συνολικού μήκους 900 χιλιομέτρων South Stream έχει δρομολογηθεί από την ρωσική Gazprom και την ιταλική ΕΝΙ με στόχο να μεταφέρει περί τα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου σε ετήσια βάση.

Σχετικά η Μόσχα έχει υπογράψει διακρατικές συμφωνίες για την διέλευση του αγωγού με την Βουλγαρία, την Σερβία, την Ουγγαρία, την Κροατία, την Αυστρία, την Σλοβενία και την χώρα μας, ενώ εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία εντός 5ετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...