Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Αποδείξεις από ταξί, περίπτερα

Τέλος στις εξαιρέσεις από την έκδοση αποδείξεων και την τήρηση βιβλίων βάζει από την 1η Ιουλίου τουπουργείο Οικονομικών. 
Επαγγελματίες ταξί, περιπτερούχοι, εφημεριδοπώλες αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες όπως ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι που έως σήμερα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το παραθυράκι του νόμου, σύμφωνα με το οποίο εφόσον είχαν ετήσια έσοδα χαμηλότερα των 5.000 ευρώ δεν ήταν υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων και να κόβουν αποδείξεις, είναι πλέον υποχρεωμένοι να σεβαστούν τις αλλαγές αν δεν θέλουν να εισπράξουν τσουχτερά πρόστιμα. 

Με εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που εστάλη χθες στις εφορίες, ενεργοποιούνται από την 1η Ιουλίου οι διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου βάσει των οποίων υποχρεώνονται σε τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων και έκδοση αποδείξεων: 

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με έσοδα κάτω από 5.000 ευρώ, που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν. 

Ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και γενικότερα όσοι παρέχουν υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή εγκαταστάσεων. 

Πράκτορες κρατικών λαχείων και παιγνίων (ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ κ.λπ.). 

Υποπράκτορες εφημερίδων και περιοδικών Εφημεριδοπώλες Ασφαλιστικοί σύμβουλοι Ταξιτζήδες Εκμεταλλευτές έως 7 ενοικιαζόμενων δωματίων Φυσικά πρόσωπα που πωλούν αγαθά σε πόλη κάτω των 5.000 κατοίκων μη τουριστικών περιοχών και έχουν έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ Πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές. Ειδικά για τους αγρότες πωλητές λαϊκών αγορών, η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων αρχίζει από την 1η Οκτωβρίου 2010. 

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει σε λογιστικό προσδιορισμό εισοδημάτων αρχιτέκτονες, μηχανικούς και εκμεταλλευτές φορτηγών δημοσίας χρήσης που μέχρι τώρα φορολογούνταν αυτοτελώς και είχαν ειδική ένταξη στη δεύτερη κατηγορία βιβλίων. Από την 1-1-2011 θα εντάσσονται με βάση το ύψος των εσόδων τους στην αντίστοιχη κατηγορία βιβλίων. Ειδικά για φέτος, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες οι οποίοι από τις αρχές του έτους τηρούν βιβλίο εσόδων- εξόδων θα συνεχίσουν την τήρησή του έως και τις 31-12-2010 ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων χρήσης 2009. 

Στην ίδια εγκύκλιο εξειδικεύονται και οι αλλαγές αναφορικά με την εξόφληση λογαριασμών μέσω επιταγών ή τραπεζικών συναλλαγών. Ετσι, από την 1η Ιουνίου 2010, μειώθηκε το όριο πάνω από το οποίο υπάρχει υποχρέωση εξόφλησης τιμολογίων με επιταγή ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού από τα 15.000 στα 3.000 ευρώ. Στην περίπτωση επιταγής δεν χρειάζεται πια να είναι δίγραμμη. 


ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ
προσδιορισμός εισοδημάτων για τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους εκμεταλλευτές φορτηγών δημόσιας χρήσης

Χάνουν το αφορολόγητο όσοι δεν κόβουν αποδείξεις

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ κατά της φοροδιαφυγής με όπλα έξτρα φόρο 1.200 ευρώ για όσους ελεύθερους επαγγελματίες δεν κόβουν αποδείξεις, επιτόπου ελέγχους και αυξημένα πρόστιμα, λουκέτα σε επιχειρήσεις έως και για έξι μήνες και ποινές φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών αρχίζει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος, η είσπραξη εσόδων ύψους 1,2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής και η ανατροπή χρονίως παγιωμένων νοοτροπιών αποφυγής των φόρων. Με εγκύκλιο που έστειλε χθες σε Εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και το ΣΔΟΕ ο υπουργός Οικονομικών επί της ουσίας δίνεται το σήμα για την έναρξη εφαρμογής των νέων αυστηρότερων ποινών. 

Ετσι, για παράδειγμα, επιχείρηση πώλησης αγαθών για την οποία διαπιστώθηκε κατόπιν ελέγχου ότι δεν έκοψε μία απόδειξη πέρυσι και επανέλαβε το... ατόπημα τον φετινό Ιούνιο θα βάλει λουκέτο μέχρι και για ένα μήνα. Ομοίως, αν ελεύθερος επαγγελματίας εντοπιστεί να μην κόβει αποδείξεις, αυτομάτως χάνει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, το ποσό φορολογείται με συντελεστή 10% και άρα επιβαρύνεται με έξτρα φόρο 1.200 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...