Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Πολλές επιχειρήσεις θα αποκλειστούν από το ΕΣΠΑ, εκτιμά το Οικονομικό Επιμελητήριο

Πολλές επιχειρήσεις θα αποκλειστούν από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας το οποίο ζητάει από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας την επαναφορά του διατιθέμενου προϋπολογισμού στο αρχικό επίπεδο του 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον για τα προγράμματα των ΠΕΠ, της Α' φάσης του ΕΣΠΑ, «αφού ουσιαστικά αυτές οι ίδιες επιχειρήσεις που θα απορριφθούν στην Α' φάση θα κληθούν στην συνέχεια να καταθέσουν νέα πρόταση, έστω και αν αυξηθεί ο νέος προϋπολογισμός».

Όπως σημειώνει σε έγγραφό του το επιμελητήριο, τον Δεκέμβριο του 2009 κατατέθηκαν περίπου 45.000 αιτήσεις επιχειρήσεων στα πλαίσια των ΠΕΠ της Α΄ φάσης του ΕΣΠΑ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις Μεταποίησης, Εμπορίου, Υπηρεσιών και Τουρισμού και το κατώτατο όριο της βαθμολογίας των κατατιθέμενων προτάσεων σύμφωνα με την αξιολόγηση των φακέλων, σε πολλές περιφέρειες έχει ξεπεράσει το 75%. 

«Και αυτό έγινε κυρίως γιατί ο αρχικός προϋπολογισμός περικόπηκε κατά 50% με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η βάση πολύ ψηλά» επισημαίνει το Επιμελητήριο.

Εκτιμά, λοιπόν, ότι αυτό το στοιχείο αποκλείει αντικειμενικά πολλές καλές προτάσεις επιχειρήσεων με πολύ καλά οικονομικά στοιχεία, όπως βιωσιμότητας (κερδοφορία και τα τρία τελευταία χρόνια), αύξηση του απασχολούμενου προσωπικού και όχι μόνο διατήρηση. 

Αποκλείονται προτάσεις επιχειρήσεων με στελέχη που έχουν μεγάλη εμπειρία στον κλάδο τους. 

Αποκλείονται προτάσεις επιχειρήσεων με μια σειρά καλά στοιχεία στο επενδυτικό τους σχέδιο, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η καινοτομία, η εισαγωγή της πληροφορικής στις επιχειρησιακές τους διαδικασίες, στοιχεία που αν υλοποιηθούν θα τους δώσουν πρόσθετα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

Η πρότασή είναι να επανέλθει ο αρχικός προϋπολογισμός στα αρχικά επίπεδα (1 δισ. ευρώ) ή ακόμη καλύτερα να διατεθούν πιστώσεις για την υλοποίηση όσων προτάσεων έχουν βαθμολογηθεί πάνω από την βάση (50%) και δημιουργούν τουλάχιστον 1 νέα θέση εργασίας.

Το Επιμελητήριο σημειώνει ότι τα οφέλη από μια τέτοια απόφαση θα είναι πολλαπλά:


  • Θα δώσει μια σοβαρή ώθηση στην οικονομία, αφού θα μπουν χρήματα στην αγορά και θα αναθερμανθούν κλάδοι που περνάνε σοβαρή ύφεση.
  • Θα δημιουργηθούν (κατ' εκτίμηση) πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας, στοιχείο που θα επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης της ανεργίας που σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα έχουμε αύξηση το επόμενο διάστημα.
  • Θα δημιουργήσει ένα αίσθημα αισιοδοξίας στην αγορά ότι κάτι πάει ναξεκινήσει σε μια φάση που ελάχιστα γίνονται.
  • Εάν εγκριθούν οι προτάσεις με βαθμολογία πάνω από 75% με αποτέλεσμα να απορριφθεί η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο κλίμα αμφισβήτησης και απογοήτευσης στα στελέχη των επιχειρήσεων που κατέθεσαν προτάσεις, με αποτέλεσμα να μην καταθέσουν νέα πρόταση στις επόμενες φάσεις του ΕΣΠΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...