Δεκατέσσερις συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπεγράφησαν το πρωί της Τρίτης μετά τη διευρυμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Κινέζο ομόλογό του Ζανγκ Ντετζιάνγκ στο υπουργείο Εξωτερικών.
Οι συμφωνίες, όπως αποκάλυψε χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times αφορούν μεταξύ άλλων τη ναυτιλία, τις τηλεπικοινωνίες και ένα κατασκευαστικό πρότζεκτ.
«Η κινεζική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις κινεζικές, ισχυρές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα και να βρουν εμπορικούς εταίρους για επενδύσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ζανγκ Ντετζιάνγκ .Ο κ. Ζανγκ εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι «με την ισχυρή ηγεσία, η Ελλάδα σίγουρα θα ξεπεράσει τις προσωρινές δυσκολίες, που αντιμετωπίζει».
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε τις άριστες διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε: «Συνεχίζουμε και εμβαθύνουμε τις σχέσεις αυτές, μια στρατηγική σχέση Ελλάδας και Κίνας, με τις εμπορικές συμφωνίες που προωθούμε και υπογράφουμε, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, με τη συνεχή και ουσιαστική μας συνεργασία σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».
Τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής τους ανέδειξε η συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Κινέζο αντιπρόεδρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Ζάνγκ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή του κ. Παπούλια στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και στην προώθηση της φιλίας με τον κινεζικό λαό, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για τη δραστηριοποίηση της κινεζικής εταιρείας Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά.
«Είστε ο παλαιότερος πολεμιστής του αντιφασιστικού αγώνα, ο παλιός φίλος του κινεζικού λαού. Συμβάλατε σημαντικά και για πολλά χρόνια στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Το 2008, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρευρεθήκατε ο ίδιος τόσο στην Τελετή Αφής όσο και στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην κινεζική πλευρά. Αυτό αντανακλά την φιλία και την αγάπη σας προς την Κίνα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Κίνας.
«Ειδικότερα, μετά την έκρηξη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν ο κινεζικός όμιλος ναυτιλίας Cosco συμμετείχε στην αξιοποίηση και την εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραιά, εσείς φροντίσατε και προωθήσατε ο ίδιος αυτό το έργο», συμπλήρωσε.
Σε σχετική ανακοίνωση που απέστειλε το υπουργείο Οικονομίας επισημαίνονται τα εξής:
Ο Υπουργός Μεταφορών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ.Li Shenglin, και η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ Λούκα Τ. Κατσέλη, υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας σε τομείς κρίσιμους για την ανάπτυξη των ναυτιλιακών δράσεων. Το μνημόνιο ((Memorandum of Understanding) αυτό έρχεται ως συνέχεια της συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών στις 3 Ιουλίου 1996 και περιλαμβάνει τα εξής επί μέρους θέματα:
• Ασφάλεια και προστασία στον τομέα της ναυτιλίας (συνεργασία των δύο μερών στην υλοποίηση των πορισμάτων του Διεθνούς Ναυτιλιακού οργανισμού-I.M.O. σε θέματα ασφάλειας)
• Πρόληψη της Ρύπανσης από τα πλοία (συνεργασία στη διαχείριση της ειδικής μέριμνας για τη μόλυνση και ρύπανση των θαλασσών)
• Ανάπτυξη των λιμένων και διευκόλυνση λιμενικών υπηρεσιών (στόχος η αύξηση της διαμετακομιστικής ικανότητας με αμοιβαιότητα και ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών υποδομών και παροχών)
• Ανταλλαγές Τεχνογνωσίας σε θέματα Ναυτιλίας (προώθηση συνεργασίας με Ειδικευμένα Μορφωτικά Ιδρύματα και εμπλεκόμενους σε θέματα τεχνογνωσίας με στόχο την από κοινού ίδρυση Ινστιτούτου Ναυτιλιακής και Λιμενικής Τεχνολογίας).
• Εκπαίδευση και Απασχόληση στην Ναυτιλία (συνεργασία των δύο μερών στην εκπαίδευση και την ανταλλαγή ειδικευμένου προσωπικού με έμφαση στην εφαρμογή των πορισμάτων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας- ILO αναφορικά με την κατάρτιση και τις ανάγκες των εργαζομένων).
Η υπογραφή του μνημονίου αποτέλεσε μέρος των διευρυμένων συναντήσεων που πραγματοποίησε ο Κινέζος Αντιπρόεδρος, κ. Zhang Dejiang , με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ελλάδας. Της ελληνικής αντιπροσωπείας προϊστατο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος. Στην 23 μελή ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν, επίσης, ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρης Ρέππας, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Χάρης Παμπούκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σπύρος Κουβέλης, και οι Γενικοί Γραμματείς, κ. Ιωάννης Δρυμούσης, κ. Γιώργος Βλάχος και κ. Θεοχάρης Τσιόκας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κινεζική κρατική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco ήδη ελέγχει έναν τερματισμό σταθμό στο λιμάνι του Πειραιά με βάση ένα ντιλ μακροπρόθεσμης μίσθωσης συνολικού ύψους 3,4 δισ ευρώ. Όπως αναφέρουν οι FT, αργότερα φέτος η Cosco αναμένεται να καταθέσει κοινή προσφορά με τον ΟΛΠ για τη δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κέντρου κοντά στην Αθήνα ώστε να προωθούνται τα κινεζικά αγαθά στα Βαλκάνια.
Βέβαια δεν έχουν αποφέρει καρπούς όλες οι προσπάθειες για κινεζικές επενδύσεις. Φέτος, σύμφωνα με τους FT, μία συμφωνία να αγοράσουν κινεζικές τράπεζες 20 δισ ευρώ μακροπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατέρρευσε όταν η Αθήνα αρνήθηκε να πουλήσει μερίδιο της Εθνικής Τράπεζας ως μέρος της συμφωνίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η Ελλάδα σπεύδει να προσελκύσει επενδύσεις από χώρες με μεγάλα κρατικά Ταμεία προκειμένου να εισέλθει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, την ώρα που αντιμετωπίζει τη χειρότερη δημοσιονομική κρίση. Μάλιστα οι FT σημειώνουν ότι η επίσκεψη του κ. Zhang πραγματοποιείται μόλις λίγες μέρες αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, ταξίδεψε στη Λιβυή για να συζητήσει συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται