Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Γιάννος Γραμματίδης: Άκαιρη και αναιτιολόγητη η απόφαση της MOODYS


Άκαιρη και αναιτιολόγητη χαρακτηριζει την απόφαση της MOODYS να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Γραμματίδη έχει ως εξής:

΅Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την άκαιρη απόφαση της Moodys να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και μάλιστα κατά 4 μονάδες σε μία περίοδο όπου αποδεδειγμένα γίνονται προσπάθειες βελτίωσης των υποδομών για την αναθέρμανση της Οικονομίας. Καταδικάζουμε αυτήν την αναιτιολόγητη απόφαση και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί. Την κρίσιμη αυτή ώρα της μεγάλης και φιλότιμης προσπάθειας της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και μάλιστα σε στάδιο όπου σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα εμφανίζονται στοιχεία ανάκαμψης, τέτοιου είδους τοποθετήσεις είναι απαράδεκτες με απόδειξη ότι προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα κορυφαία όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Αυτό που πράγματι είναι απαραίτητο είναι να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς παραγωγής πλούτου στην χώρα μας που θα εκλογικεύσει τη σχέση ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος και την παράλληλη λήψη μέτρων σοκ που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη. Εμπόδιο στην υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων αποδεικνύεται δυστυχώς καθημερινά ότι είναι οι απίστευτα πολυάριθμες και δαιδαλώδεις συναρμοδιότητες. Δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο αυτή η κατάσταση που υπονομεύει την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού και αποβαίνει σε βάρος της υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θα προτείνουμε άμεσα στον Πρωθυπουργό την κατεπείγουσα σύσταση ενός νέου Υπουργείου Εθνικής Ανασυγκρότησης που θα αναλάβει την ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, την αξιοποίηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και, τέλος, τη νομοθετική θωράκιση παροχής κινήτρων για μεγάλες επενδύσεις, συγκεντρώνοντας όλες τις σχετικές αρμοδιότητες κάθε άλλου αρμόδιου Υπουργείου. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται αμέσως όλες οι συναρμοδιότητες, απλοποιείται και εκλογικεύεται το σύστημα υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού και, τέλος, απελευθερώνονται τα αρμόδια παραγωγικά Υπουργεία που θα μπορούν πλέον να ασχοληθούν αποκλειστικά  με το κυρίως αντικείμενό τους με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί αλλά και να γίνει πιο ολοκληρωμένα η λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν τόσο τη δημοσιονομική εξισορρόπηση όσο και την ανάπτυξη της χώρας΅.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...