Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Δώδεκα χρόνια πίσω γύρισε το Χρηματιστήριο

Την ώρα που το κύμα ρευστοποιήσεων και οι πιέσεις στις τιμές των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια κόπασαν, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεινε με το υψηλότερο ποσοστό πτώσης στην Ευρώπη ήτοι 5,45% και προσέγγιζε τις 1.403,92 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο τιμών τα τελευταία δώδεκα και πλέον χρόνια.

Από τον Φεβρουάριο του 1998, οι επενδυτές στην Ελλάδα είχαν να δουν τον Γενικό Δείκτη να κινείται στα επίπεδα των 1.400 μονάδων, γεγονός που δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το βαθμό της υποτίμησης που έχουν υποστεί οι μετοχές των εταιρειών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σήμερα, το πρόβλημα μπορεί να ξεκίνησε από την Ουγγαρία, χώρα η οποία έχει ανάλογα προβλήματα με την Ελλάδα κατά δήλωση κυβερνητικών της αξιωματούχων (τις οποίες οι ίδιοι ανασκεύασαν στη συνέχεια, δηλώνοντας ότι «δεν πτωχεύουμε»), αλλά κατέληξε και πάλι στην Ελλάδα.

Αιτία η αιφνίδια απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ να μειώσει το προς διανομή μέρισμα σε 0,19 ευρώ ανά μετοχή από 0,50 ευρώ που ήταν η ειλημμένη προηγούμενη απόφαση της διοίκησης. Το γεγονός - που αποδίδεται στο ότι ο ΟΤΕ θα πληρώσει μεγάλα ποσά ως έκτακτο φόρο – προκάλεσε κύμα ρευστοποιήσεων στη μετοχή παρασύροντας την συντριπτική πλειονότητα των μετοχών. Η μετοχή του ΟΤΕ έχασε 11,69% με τη χρηματιστηριακή αξία του οργανισμού να υποτιμάται στα 2,813 δις. ευρώ. Τη μετοχή του ΟΤΕ, σε ποσοστό πτώσης ακολούθησαν Τράπεζα Κύπρου (-10,29%), Αγροτική Τράπεζα (-7,62%), Ελλάκτωρ (-7,53%), Coca Cola (-7,34%), ΟΠΑΠ (-6,96%), ΔΕΗ (-5,70%), Ιντραλότ (-5,69%), Μυτιληναίος (-5,65%), Eurobank (-5,47%) κλπ.

Σημειώνεται πως η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου ήταν η μοναδική στον κλάδο που είχε υποστεί τις μικρότερες απώλειες. Όμως σε αυτό το τσουνάμι δεν φαίνεται σχεδόν τίποτα να αντιστέκεται. Σήμερα πάντως η μετοχή της MIG που μέχρι τώρα βρισκόταν ανάμεσα στα blue chips με τις μεγαλύτερες απώλειες, άντεξε και έκλεισε με άνοδο 3,33%. Επίσης, «διασώθηκαν» οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων και Τιτάν που είχαν μικρές απώλειες 0,91% και 1,41% αντίστοιχα.

Η σημερινή πτώση που έφερε τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλά επίπεδα 12ετίας έγινε με τζίρο μόνο 141 εκατ. ευρώ. Από τις 226 μετοχές, που έκαναν πράξη οι 171 υποχώρησαν, οι 19 έκλεισαν με άνοδο και οι 36 παρέμειναν αμετάβλητες.

♦ Το χρηματιστήριο της Ουγγαρίας που ξεκίνησε την ημέρα με απώλειες μέχρι και 6% έκλεισε με οριακή πτώση 0,45%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...