Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Οι πιστωτικές κάρτες στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ

Φορο-παγίδα μέσω των πιστωτικών καρτών στήνει σε καταστηματάρχες και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών η Εφορία για να εντοπίσει όσους κρύβουν το τζίρο τους και «κλέβουν» ή δεν αποδίδουν εγκαίρως στο Δημόσιο το ΦΠΑ που εισπράττουν από τους καταναλωτές.

Με το δεύτερο κύμα της αύξησης του ΦΠΑ να έρχεται την 1η Ιουλίου σε αγαθά και υπηρεσίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, διενεργεί νέου τύπου διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ  Διομ. Σπινέλης αξιοποιώντας διάταξη του τελευταίου φορολογικού νόμου η οποία υποχρεώνει τις τράπεζες, δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς κοινής ωφέλειας, υπουργεία και ΟΤΑ να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο υπουργείο Οικονομικών κάθε στοιχείο και πληροφορία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος, ξεκίνησε να «τρέχει» μια σειρά από διασταυρώσεις σε εισοδήματα, αμοιβές, δαπάνες και περιουσιακά στοιχεία μέσω των ειδικών προγραμμάτων τουTAXIS.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΓΠΣ έχει ήδη αρχίσει να αντλεί από τις τράπεζες στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν τις πωλήσεις μέσω πιστωτικών καρτών που πραγματοποιούν οι έμποροι. Από τη στιγμή που η υπηρεσία θα έχει στα χέρια της αναλυτικά στοιχεία για  τις συναλλαγές που έχουν γίνει μέσω πιστωτικών καρτών, θα προχωρήσει αμέσως στον εξονυχιστικό έλεγχο των στοιχείων αυτών, τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις ΦΠΑ (περιοδικές και εκκαθαριστικές) και τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβάλλει οι επιτηδευματίες.
Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν να έχουν αποκρύψει τα πραγματικά τους ακαθάριστα έσοδα και να μην έχουν αποδώσει στο Δημόσιο το ΦΠΑ που αντιστοιχεί στις πωλήσεις που έγιναν μέσω πιστωτικών καρτών θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις φόρων.
Η Εφορία θα τους καλέσει να προσέλθουν εντός 10 ημερών προκειμένου να συμμορφωθούν υποβάλλοντας εκπρόθεσμες δηλώσεις για να  πληρώσουν τις επιπλέον διαφορές με μειωμένους κατά 50% τους πρόσθετους φόρους δηλαδή  0,5% ανά μήνα στο φόρος εισοδήματος και 0,75% το μήνα στο ΦΠΑ.
Για όσους δεν συμμορφωθούν θα διατάσσεται προσωρινός ή τακτικός έλεγχος και στην περίπτωση αυτή θα τους καταλογίζονται πρόσθετοι φόροι από 2% - 2,5% για κάθε μήνα λόγω υποβολής ανακριβών δηλώσεων.
Πάντως οι επιτηδευματίες που έχουν υποβάλλει ανακριβείς δηλώσεις  ΦΠΑ ή εισοδήματος έχουν την ευκαιρία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010 να υπαχθούν στη σχετική ρύθμιση γλιτώνοντας από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα. Στην περίπτωση αυτή ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται εφάπαξ χωρίς καμία προσαύξηση ενώ για τις δηλώσεις ΦΠΑ ο φόρος καταβάλλεται είτε εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης είτε σε 6 μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής δεν υπολογίζεται πρόσθετος φόρος. Αν όμως ο ΦΠΑ καταβληθεί σε δόσεις τότε επιβάλλεται πρόσθετος φόρος ο οποίος ανέρχεται σε 10% αν η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2008 και σε 3%  αν η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε από 1 Ιανουαρίου 2009 και μέχρι 30 Απριλίου 2010. 
Τα στοιχεία που αφορούν τις συναλλαγές που έχουν γίνει μέσω πιστωτικών καρτών θα αξιοποιηθούν από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό και στο έλεγχο του «πόθεν έσχες» των φορολογούμενων και κυρίως αυτών που ενώ δηλώνουν εισοδήματα φτώχειας πραγματοποιούν πανάκριβες αγορές αγαθών.
Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...