Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Στην Αθήνα αύριο οι ελεγκτές

Κλιμάκιο με 22 ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φθάνει αύριο στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία υλοποίησης του μνημονίου και να συντάξει την ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης, εν όψει της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου από την τρόικα.

Η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η εφαρμογή του μνημονίου βρίσκεται εντός χρονοδιαγραμμάτων και ως εκ τούτου η αξιολόγηση των ελεγκτών θα είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα. Βάσει του μνημονίου, μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 29 δράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ήδη δρομολογηθεί. Σε φάση τελικής επεξεργασίας βρίσκονται τα νομοσχέδια για την απλοποίηση της ίδρυσης επιχειρήσεων, το δημοσιονομικό νόμο, τη δημοσίευση όλων των διοικητικών αποφάσεων με δημοσιονομικό κόστος στο διαδίκτυο, καθώς και το σχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ.
Ως προς το δύσκολο μέτωπο του Ασφαλιστικού, η Αθήνα έχει καταλήξει –σύμφωνα με δήλωση του επιτρόπου Όλι Ρεν την Παρασκευή- σε συμφωνία με την τρόικα ως προς τις βασικές παραμέτρους της μεταρρύθμισης. Ο κ. Ρεν προέβλεψε μάλιστα ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο στο τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.
«Ατού» της Αθήνας είναι –σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο- και τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δείχνουν ταχεία αποκλιμάκωση του ελλείμματος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και αντίστοιχη μείωση των δαπανών κατά 10 δις. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2010. Η υστέρηση που εμφανίζεται στον τομέα των εσόδων, αποδίδεται στο γεγονός ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές του χρόνου δεν έχουν ακόμη φέρει αποτελέσματα.
Είχαν προειδοποιήσειΤις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας είχε εντοπίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέποντας μάλιστα ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα οδηγούσε την Ελλάδα σε αδυναμία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Με έκθεσή του την άνοιξη του 2009 –την οποία δημοσιεύει σήμερα η Καθημερινή της Κυριακής- το Ταμείο προειδοποιούσε ότι αν δεν λαμβάνονταν άμεσα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με συρρίκνωση της οικονομίας, διεύρυνση των ελλειμμάτων και αύξηση του κόστους δανεισμού –όπως και έγινε. Το «σημείωμα έγκαιρης προειδοποίησης» -όπως αποκαλείται η έκθεση του ΔΝΤ- είχε συνταχθεί μετά από αποστολή του επικεφαλής του τομέα Ευρώπης του Ταμείου, Μπομπ Τράα, στην Αθήνα, όπου είχε διαβουλεύσεις με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...