Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Μείωση του ελλείμματος κατά 38,7% ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ

Στα 8.978 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκε το πρώτο πεντάμηνο του 2010 το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού από 14.655 εκατομμύρια  ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών η μείωση είναι της τάξης του  38,7% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 35,1% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου πενταμήνου οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και ότι έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2010.

Αναλυτικά τα  καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 8,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 11,7%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στην είσπραξη εσόδων ύψους 779 εκατ. € από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς  στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008, στις αυξημένες εισπράξεις από ΕΦΚ, στον   ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 364 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα οι δαπάνες  του τακτικού προϋπολογισμού  μειώθηκαν κατά 10,5%, έναντι στόχου για μείωση κατά 4,8%.  Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 11,3%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 4,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν επίσης κατά 7,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...