Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση - κόλαφος Τέρενς Κουίκ για το φορολογικό χειμώνα που έρχεται


Τον νέο Προϋπολογισμό από μία διαφορετική παράμετρο, βάζει στο στόχαστρο με Ερώτηση-κόλαφο προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού όπως περήφανα δόθηκε στη δημοσιότητα, χαρακτηρίζεται από μία καινοτομία:

Δεν επιβάλλει «νέα μέτρα» (αν και υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες, οπότε μιλάμε για μαύρο χιούμορ), αλλά βασίζεται (αυτό είναι σίγουρο) σε δυσβάστακτες και αντιαναπτυξιακές πολιτικές που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Σύνοδο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, από ΟΛΟΥΣ τους συγκυβερνητικούς Βουλευτές και ισχύουν ήδη για εισοδήματα τα οποία αποκτώνται από 1/12013 και θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι φορολογούμενοι το 2014.

Ο νέος προϋπολογισμός, βασίζεται σε αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις και από την κατάργηση σχεδόν του συνόλου των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων από το φόρο, όπως των δαπανών για δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρων, ενοικίων πρώτης κατοικίας, τόκων δανείων πρώτης κατοικίας, τα δε ιατρικά έξοδα για να αναγνωριστούν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο αυτό.

Οι μόνες δαπάνες που εκπίπτουν πια από το φόρο, είναι η διατροφή που πληρώνεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο και οι δωρεές προς το Δημόσιο.

Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και των προσθέτων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, επιτηδευματίες και τους εισοδηματίες.

Για το διανυόμενο έτος, προβλέπεται αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις ατομικές επιχειρήσεις με την εφαρμογή συντελεστή φορολόγησης 26% (από 20%) από το πρώτο ευρώ για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ. Στις δε Ο.Ε. και Ε.Ε., πέραν των 50.000 ευρώ, προβλέπεται συντελεστής φορολόγησης 33% εκτός αν τηρούνται διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ’ Κατηγορίας) όπου ο συντελεστής παραμένει 26%!

Σειρά έχουν οι αγρότες, που υποχρεούνται από 1/1/2014 να τηρούν τουλάχιστον απλογραφικά βιβλία (πρώην Β’ Κατηγορίας) με την ελπίδα ότι θα μειωθεί η φοροδιαφυγή (;!).

«Δεδομένου ότι η δημοσιονομική συνταγή του ΔΝΤ, που συμπεριλαμβάνει δραματική αύξηση των φόρων και αντιστρόφως ανάλογη μείωση των δαπανών, έχει αποτύχει σε όποια χώρα και αν εφαρμόστηκε, γιατί συνεχίζετε να την ακολουθείτε, εφόσον γνωρίζετε ότι έτσι θα επιδεινωθεί έτι περισσότερο η υφεσιακή πορεία της χώρας;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και τονίζει πώς με το νέο προϋπολογισμό θα αυξηθεί η φοροδιαφυγή από δραστηριότητες που δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες, θα παραμείνουν στο απυρόβλητο μόνον οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που δύνανται να προβούν σε δωρεές υπέρ του Δημοσίου και θα δοθεί η χαριστική βολή στο θεσμό της οικογένειας, αφού για να μπορέσει ένα ζευγάρι να ζήσει αξιοπρεπώς, θα υποχρεωθεί να χωρίσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...