Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΕΚΤ: Διεξοδικός έλεγχος 128 μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υποβάλει τις τράπεζες της Ευρωζώνης σε διεξοδική διαδικασία ελέγχων το επόμενο έτος.

Παρουσιάζοντας τα σχέδιά της για τον αναλυτικό έλεγχο των 128 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ σημείωσε ότι η άσκηση αποσκοπεί στη βελτίωση της διαφάνειας στον τραπεζικό τομέα, στον εντοπισμό και την εφαρμογή «διορθωτικής δράσης» εκεί όπου χρειάζεται και στη δημιουργία εμπιστοσύνης στις τράπεζες.

«Μία ενιαία διεξοδική αξιολόγηση, εφαρμοσμένη ομοιόμορφα σε όλες τις σημαντικές τράπεζες που αντιστοιχούν στο 85% του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την Ευρώπη και για το μέλλον της οικονομίας της Ευρωζώνης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε γραπτή ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Η διαφάνεια θα είναι ο πρωταρχικός στόχος της (αξιολόγησης). Αναμένουμε ότι η αξιολόγηση αυτή θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα στην ευρωστία των τραπεζών της Ευρωζώνης και στην ποιότητα των ισολογισμών τους».

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της τον Οκτώβριο του 2014, πριν αναλάβει τα νέα καθήκοντα της εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Εάν εντοπισθούν κεφαλαιακά ελλείμματα, οι τράπεζες θα πρέπει να τα καλύψουν, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «για την επιτυχία της άσκησης είναι καθοριστική η εκ των προτέρων ύπαρξη ασφαλιστικών δικλείδων».



Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...