Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Χατζησωκράτης -ΔΗΜΑΡ: Στουρνάρας και Παπαγεωργίου «εν κρυπτώ» είχαν υπογράψει ένα σύμφωνο για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΑΔΜΗΕ

Σημεία συνέντευξης  Δημήτρη Χατζησωκράτη στο ραδιόφωνο  του ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου σχετικά  με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ   και την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΑΔΜΗΕ:

Για την συμφωνία της τρικομματικής σχετικά με τη ΔΕΗ:
Γύρω από το θέμα της  αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και  κυρίως του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή τα μεγάλα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, έγινε  μία μεγάλη εσωτερική συζήτηση στην τρικομματική κυβέρνηση. Όπως θα θυμάστε  υπήρξε και ένταση τις τελευταίες μέρες του περασμένου Ιουνίου. Διότι κάποια στιγμή ανακαλύψαμε ότι, «εν κρυπτώ» ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Παπαγεωργίου είχαν υπογράψει ένα σύμφωνο για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΑΔΜΗΕ . Και αυτό ενώ οι τρεις αρχηγοί είχαν συμφωνήσει αλλιώς και ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις στις 6 Ιουλίου του 2012, είχαν προσδιορίσει με απόλυτη ακρίβεια επί λέξει «…τη στρατηγικού χαρακτήρα απελευθέρωση της ενέργειας με διατήρηση των δικτύων σε δημόσιο έλεγχο».


Για τη στάση της ΔΗΜΑΡ:
Ως ΔΗΜΑΡ, δίναμε μία μάχη στο εσωτερικό της κυβέρνησης ώστε το «προσύμφωνο» να μην «περπατήσει» περισσότερο. Όταν έφυγε η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, στις 24 Ιουλίου του 2013, υπήρξε η πράξη 15 του Υπουργικού Συμβουλίου, που επικύρωνε ουσιαστικά την υπογραφή των υπουργών. Πλέον ο ΑΔΜΗΕ και όλα αυτά τα δίκτυα θα ιδιωτικοποιηθούν (πλειοψηφικό πακέτο σε ιδιώτες).

Στο ζήτημα αυτό εμείς, ως ΔΗΜΑΡ, διαφωνούμε πλήρως. Είναι μείζον το θέμα της  ενέργειας και κυρίως των δικτύων  μεταφοράς τους.

Για την επιχειρηματολογία τη κυβέρνησης στο θέμα του ΕΔΜΗΕ:
Μέχρι τώρα δεν είχαμε ακούσει μια σοβαρή πειστική εξήγηση  για το τι είναι αυτό που έκανε  μία κεντρική πολιτική απόφαση να αλλάξει κατεύθυνση  για το  ζήτημα  των δικτύων.
Σήμερα όμως ακούσαμε ότι αυτό θα γίνει προκειμένου ο μελλοντικός ιδιώτης επενδυτής να φέρει, πέραν των άλλων, και 2,5 δις  ευρώ για να μπορέσουν η Κρήτη και οι Κυκλάδες να διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο!
Εδώ χρειάζεται να συνεννοηθούμε. Παλιότερα τις αναπτυξιακές επενδύσεις ανελάμβανε η ΔΕΗ. Υπήρχε και η ροή των δανείων, πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τη σημερινή περίοδο. Δεν έχουν σταματήσει τα δάνεια της ΔΕΗ. Και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τον προσεχή Ιανουάριο συνάπτει 400 εκ ευρώ  για τον ΔΕΔΗΙΕ, για τα μικρά δίκτυα, διότι πραγματικά είναι όλα τα έργα, που σχετίζονται με τα δίχτυα μεταφοράς ενέργειας, επιλέξιμα.
Ήδη στις Κυκλάδες το 30%-35% του συνολικού ποσού  που χρειάζεται για τη σύνδεση  με την ηπειρωτική Ελλάδα συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Τα δίκτυα αυτά είναι από τις  βασικά επιλογές επενδυτικές προτάσεις, που μπορεί να δανειοδοτήσουν όλες οι τράπεζες. Ένα κομμάτι του απαιτούμενου ποσού  μπορεί σε κάθε περίπτωση να συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Και η ΔΕΗ για τα έργα αυτά δεν θα δυσκολεύονταν να διασφαλίσει κεφάλαια από επενδυτικές τράπεζες, και ιδιώτες επενδυτές. Είτε με τη μορφή δανείων είτε με τη μορφή συμμετοχών. Όχι όμως με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου  και την εγκατάσταση  στρατηγικού επενδυτή με απόλυτη πλειοψηφία! Έχει πιστοληπτική ικανότητα γιαυτό.
Οι αντίστοιχοι ΑΔΜΗΕ όλων των χωρών είναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη και πιο σταθερή απόδοση, της τάξης του 6%-8% είναι η απόδοση κεφαλαίου. Τα παγκόσμια funds, και μάλιστα αυτά των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων ψάχνουν με κάθε τρόπο να επενδύσουν. Θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε. Άρα αυτού του είδους η δικαιολόγηση, για τα 2,5 δις  είναι δικαιολόγηση «ψωροκώσταινας»  όχι ενός κράτους που έχει προοπτική.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα  ξεχωριστά οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις  για το τι ήταν αυτό που άλλαξε στη αρχική μας συμφωνία!

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ:
Ταυτοχρόνως όμως θέλουμε  να υπογραμμίσουμε ότι, ως ΔΗΜΑΡ,  διαφωνούμε πλήρως με τον ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε  να πει ότι «δεν αναγνωρίζει τις  συμβάσεις που θα υπογράψει η κυβέρνηση»!
Αυτό δεν βοηθάει  σε καμία περίπτωση τη χώρα. Το κράτος έχει συνέχεια. Διαφωνούμε με την επιλογή της κυβέρνησης και θα δώσουμε κάθε δυνατή μάχη να μη προχωρήσει η επιλογή αυτή. Αλλά η λογική της μη αναγνώρισης συμβάσεων και η απολυτότητα με την οποία την θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν βοηθάει πραγματικά την προοπτική των όποιων ξένων επενδύσεων για όλα τα υπόλοιπα οικονομικά πεδία.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...