Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Συμφωνούν ΥΠΟΙΚ και Τράπεζα της Ελλάδος στο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού

Κοντά - και λίγο υψηλότερα - στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται οι εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος για το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού στο εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την κεντρική τράπεζα, το ταμειακό πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ήταν 3,319 δισ. ευρώ, ενώ αν αφαιρεθούν δαπάνες 4,820 δισ. ευρώ που αφορουν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και συμπεριληφθούν έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, αυτό διαμορφώνεται σε πλεόνασμα 3,001 δισ. ευρώ.

Το - συγκρίσιμο - πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε πριν από πέντε ημέρες το υπουργείο Οικονομικών ήταν πλεονασμα 2,6 δισ. ευρώ.

Σε καθαρά ταμειακούς όρους, πάντως, δηλαδή μαζί με τους τόκους, όσο και με τις δαπάνες για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών (τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών αφαιρεί επειδή αντιστοιχούν σε οφειλές προηγούμενων ετών και δεν θα επαναληφθούν) και χωρίς τα έσοδα από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, το αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης είναι έλλειμμα 8,881 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 6,534 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...