Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Γιατί «τα βρόντηξε» ο εισαγγελέας Β. Φλωρίδης από την Αρχή για τις μεγάλες συμβάσεις

Θεώρησε σκόπιμη κωλυσιεργία την άρνηση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης να διευθετήσουν το ζήτημα της μετακίνησης του,


Την «αλλαγή φρουράς» στην ανεξάρτητη Αρχή για τον έλεγχο των δημοσίων  συμβάσεων καλείται να επικυρώσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώπιον της οποίας αναμένεται να εμφανιστεί για ακρόαση το μεσημέρι της Πέμπτης ο νέος επικεφαλής της Αρχής που θα αντικαταστήσει τον αντεισαγγελέα Εφετών κ. Βασίλη Φλωρίδη, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του πριν καν συμπληρωθεί ενάμισι χρόνος από την τοποθέτησή του.

Νέος επικεφαλής της αρχής, η συγκρότηση της οποίας υπήρξε μνημονιακή υποχρέωση που στόχευε στον περιορισμό της σπατάλης δημοσίου χρήματος από την επί χρόνια ανεξέλεγκτη προκήρυξη και υπογραφή συμβάσεων για έργα και προμήθειες φορέων του Δημοσίου, προτείνεται να αναλάβει ο εφέτης της διοικητικής δικαιοσύνης και επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής Θράκης κ. Δημήτριος Ράικος.

Η παραίτηση, ωστόσο, του κ. Φλωρίδη έχει προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς βουλευτές, καθώς δεν ολοκληρώθηκε η θητεία του για την οποία επελέγη την περίοδο της κυβέρνησης Παπαδήμου με ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής και με εύσημα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής για την εγνωσμένη ικανότητα και αποτελεσματικότητα που συνοδεύει την επαγγελματική του πορεία στον εισαγγελικό κλάδο.

Τύποις, ο κ. Φλωρίδης, ο οποίος επέστρεψε ήδη στα εισαγγελικά του καθήκοντα στη Θεσσαλονίκη, παραιτήθηκε επειδή τα συναρμόδια υπουργεία αρνούνταν να τηρήσουν τα υπεσχημένα για ρύθμιση της καταβολής των εξόδων της μετακίνησης του από τη Θεσσαλονίκη, όπου κατοικεί ο ίδιος και η οικογένεια του, στην Αθήνα, όπου είναι η έδρα της Αρχής, πολύ περισσότερο δε που η αμοιβή του επικεφαλής της συγκεκριμένης θέσης είναι από τις χαμηλότερες που προβλέπεται να λαμβάνουν ομόλογοί του σε άλλες ανεξάρτητες αρχές.

Ουσιαστικά, όμως, ο γνωστός εισαγγελέας “τα βρόντηξε”, όπως λένε οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο της παραίτησης, καθώς θεώρησε σκόπιμη κωλυσιεργία την άρνηση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης να διευθετήσουν το ζήτημα της μετακίνησης του, εγκρίνοντας ένα κονδύλι της τάξης των 7.000 ευρώ ετησίως όταν κατά τον ενάμισι χρόνο που λειτούργησε η Αρχή το δημόσιο απέφυγε την πληρωμή πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από τον προληπτικό έλεγχο εκατοντάδων συμβάσεων με υψηλό οικονομικό αντικείμενο που δεν προωθήθηκαν επειδή είτε ήταν «φωτογραφικές» είτε διαπιστώθηκαν άλλα ζητήματα νομικής φύσης.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...