Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Προβληματισμός στις τράπεζες για τις κατασχέσεις καταθέσεων

Πώς θα σώσετε τις καταθέσεις σας από την εφορία


Το θέμα των μαζικών αιτημάτων κατασχέσεων προς τις τράπεζες, ακόμα και για περιπτώσεις οφειλών της τάξης των 5 και 10 ευρώ συζητήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών μετέφεραν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται από το φαινόμενο των αθρόων κατασχέσεων, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί από τη στιγμή που στον χορό των κατασχέσεων έχουν μπει εκτός από το Δημόσιο και οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι αποστέλλουν κατασχετήρια για οφειλές από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας ή ακόμα και οφειλές για τέλη της τάξης Νεκροταφείων της τάξης των 3 ευρώ.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή οι τράπεζες καλούνται καθημερινά να διεκπεραιώνουν αιτήματα κατασχέσεων που φτάνουν συνολικά από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Αύγουστο τις 80.000 και εκφράζεται ο φόβος ότι μερίδα καταθετών θα οδηγηθεί σε αναλήψεις στην προσπάθεια τους να αποφύγουν την κατάσχεση για μια οφειλή.

«Σωσίβιο» για τους καταθέτες

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να σώσουν τους λογαριασμούς σύνταξης και μισθοδοσίας που διατηρούν στις τράπεζες, από κατασχέσεις λόγω χρεών προς το Δημόσιο αλλά και ιδιώτες, πρέπει να δηλώσουν στις τράπεζες τον αριθμό του λογαριασμού που πιστώνεται η σύνταξη ή ο μισθός.

Μόνο αν ο λογαριασμός χαρακτηριστεί “αμιγώς” μισθοδοσίας δεν θα μπορεί η εφορία να κατάσχει ποσό έως 1.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ όταν το χρέος αφορά ιδιώτη ή 2.000 όταν πρόκειται για κοινό λογαριασμό δηλαδή δύο δικαιούχων.

Όπως αναφέρει το Έθνος, σ' όλες τις περιπτώσεις μπορεί να κατασχεθεί το ποσό πάνω από το ελάχιστο όριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα αν ένα ζευγάρι συνταξιούχων έχει ένα βιβλιάριο καταθέσεων με υπόλοιπο 2.200 ευρώ και ο ένας οφείλει στην Εφορία 250 ευρώ, τότε η διαδικασία είναι η ακόλουθη: Σε κάθε έναν αναλογεί ποσό κατάθεσης 1.100 ευρώ. Η τράπεζα θα αποδώσει στην εφορία 100 ευρώ, αφού αυτό είναι το επιπλέον ποσό κατάθεσης – πάνω από το όριο των 1.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...