Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Citi: Μεγάλη ζήτηση για ελληνικές μετοχές

Εισροές 1 δισ. τον Σεπτέμβριο - Ορισμένες κεφαλαιοποιήσεις έχουν προεξοφλήσει πάρα πολλά   


Συγκρατημένα αισιόδοξη φαίνεται να είναι η Citi για την Ελλάδα μετά το μπαράζ των συναντήσεων που είχε την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο της επενδυτικής στην Αθήνα με τον υπ. Οικονομικών, όλους τους τραπεζίτες, το ΤΧΣ, το ΔΝΤ αλλά και τις διοικήσεις ελληνικών εισηγμένων.

«Το μήνυμα που λάβαμε στις συναντήσεις μας ήταν 'τα χειρότερα πέρασαν' και 'θέλει λίγο υπομονή ακόμα'. Ωστόσο το πολιτικό ρίσκο παραμένει και οι τραπεζίτες έχουν πάρα πολλά ακόμα να κάνουν ("κόκκινα δάνεια", warrants, χρηματοδότηση, διαπραγματεύσεις με τις αρχές κοκ)», σημειώνει η έκθεση.

Για τη Citi μακροπρόθεσμα η Ελλάδα είναι ελκυστική αν και ο δρόμος θα έχει αναταράξεις.

Γι' αυτό και διατηρεί «ουδέτερη» στάση απέναντι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πέραν των πιθανών πολιτικών επιπλοκών, θεωρούμε ότι βραχυπρόθεσμα το κλίμα είναι υποστηρικτικό: «υποχώρηση των NPLs και το κόστος καταθέσεων, προσδοκίες ότι τα αποτελέσματα της BlackRock θα είναι διαχειρίσιμα και θα ενισχύσουν τη διαφάνεια. Οι αποτιμήσεις είναι πλέον στα επίπεδα των υπολοίπων ευρωπαϊκών τραπεζών», παρατηρεί η Citi. Θεωρεί δε ότι η αναδιάρθρωση των τραπεζών θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιες αναταράξεις, ωστόσο περιμένουμε περαιτέρω καταλύτες (συνθήκες αγοράς, τη BlackRock, τη θέση της ΕΚΤ, τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο), πριν πάρουμε πιο ξεκάθαρη θέση.

Η μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες σήμερα είναι η μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων απ' το 30% αλλά και η χρηματοδότηση απ' την ΕΚΤ που σήμερα φθάνει το 20% των συνολικών αναγκών.

Η μακροπρόθεσμη κερδοφορία φαίνεται ισχυρή, χάρη κυρίως στην ολιγοπωλιακή -πλέον- δομή του τραπεζικού συστήματος.

Οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία αλλά δε θα είναι μία σύντομη η διαδικασία.

Ο ρυθμός υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας φαίνεται να υποχωρεί. Τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΟΤΕ μίλησαν για σταθεροποίηση. Επίσης ακούσαμε κάποιους απ' το λιανεμπόριο να μιλούν για ανάπτυξη το Σεπτέμβριο, έπειτα από χρόνια συρρίκνωσης.

Η Citi καταγράφει στην έκθεση το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που τελευταία επιδεικνύεται για τις ελληνικές εισηγμένες. «Ένα IR Manager μας είπε ότι τον έχουν προσεγγίσει τους τελευταίους τρεις μήνες τόσοι ξένοι επενδυτές όσους δεν είχε δει το τελευταία δύο χρόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση..

Η επενδυτική σημειώνει την υψηλή ζήτηση για ελληνικέ ςμετοχές αλλά και την περιορισμένη προσφορά, αφού η ελεύθερη ροή των τεσσάρων εισηγμένων τραπεζών συνδυαστικά φθάνει μετά βίας τα 5,4 δισ ευρώ. Συνολικά η ελεύθερη ροή του δείκτη MSCI Greece φθάνει τα 13,4 δισ ευρώ με ημερήσιο μ.ο. το τελευταίο τρίμηνο στα 53 εκατ. δολ.

Η Citi διατηρεί ουδέτερη στάση και για τις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες. Ο ΟΤΕ έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση του στην αγορά τηλεπικοινωνιών και παράλληλα μείωσε το leverage του, ενώ η ΔΕΗ είναι μέσο να επενδύσει κανείς στην απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας και αναδιάρθρωσης. Και οι δύο, σύμφωνα με τη Citi, κατέχουν μία λογική αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...