Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Δέκα προτάσεις από τους εμπόρους των Κυκλάδων

Δεκάλογο προτάσεων προς την Κυβέρνηση υιοθέτησαν η ΕΣΕΕ και οι έμποροι των Κυκλάδων, κατά την διευρυμένη συνεδρίαση του ανώτερου διοικητικού οργάνου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο, στην Σαντορίνη.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΣΕ, Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε ότι «στη νησιωτική Ελλάδα ο τουρισμός υποδέχεται τους καταναλωτές και το εμπόριο οφείλει να τους ακολουθήσει, με τη δημιουργία νέων εμπορικών αγορών στους τουριστικούς προορισμούς. Οι Ελληνες μικρομεσαίοι της αγοράς δυναμώνουμε τουριστικά, συνεργαζόμαστε εμπορικά και συνεχίζουμε τον πολυμέτωπο αγώνα της δύσκολης καθημερινότητας μας».

«Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»

«1. Με δεδομένο το πολύ σοβαρό πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι εμπορικές επιχειρήσεις στις Κυκλάδες, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, ως συνέπεια του παρανόμου πλανοδίου εμπορίου, οι υποψήφιοι για τα αξιώματα των αιρετών αρχόντων κατά τις εκλογές του Α΄ και Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης κατά τις εκλογές του Μαΐου 2014, θα πρέπει να προσδιορίσουν συγκεκριμένα τις δράσεις που θα υλοποιήσουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου του εμπορίου αυτού, ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πραγματοποιήσουν την εκλογική προτίμησή τους σε υποψηφίους, καθ΄ ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η τοπική αυτοδιοίκηση παραμένει κύρια αρμόδια για την αντιμετώπιση του εμπορίου του συγκεκριμένου τύπου.

2. Με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα των ασφαλιστικών Ταμείων των ελευθέρων επαγγελματιών, ποσοστό 10% των επιβαλλομένων προστίμων κ. α. προσόδων από το παράνομο πλανόδιο εμπόριο, να καταβάλλεται ως έσοδο των Ταμείων αυτών, αφού ως γνωστόν το εμπόριο του είδους αυτού εισφοροδιαφεύγει, με συνέπεια πολύ σημαντικές απώλειες για τα Ταμεία μας.

3. Οι υποψήφιοι για τα αξιώματα των αιρετών αρχόντων κατά τις εκλογές του Α΄ και Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης κατά τις εκλογές του Μαΐου 2014, θα πρέπει να προσδιορίσουν συγκεκριμένα τις προθέσεις τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους για τη μείωση των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων από εμπορικές επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει άμβλυνση των οικονομικών προβλημάτων του Κλάδου μας, στο πλαίσιο των πολύ δύσκολών δημοσιονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η Χώρα γενικά.

4. Ο μειωμένος ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου, ως αντιστάθμισμα των εξόδων που καταβάλλονται για τη μεταφορά προϊόντων από και προς την ηπειρωτική Χώρα, καίτοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες των νησιών, υφίστανται ταυτόχρονα την διαρκώς αυξανόμενη φορολογία, καθώς επίσης (με τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ) θαδιαμορφωθούν ελκυστικές και ανταγωνιστικές τιμές των προσφερομένων προϊόντων στον Τουρισμό στις κατ΄ εξοχήν τουριστικές περιοχές της Χώρας μας, όπως τα νησιά του Αιγαίου. Η διατήρηση του μέτρου αυτού, αποτελεί συγχρόνως μεταξύ άλλων, έκφραση της νησιωτικότητας, που προστατεύεται από το Σύνταγμά μας, τη νέα Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων στην Ευρώπη για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, όπου η ανταγωνιστικότητα αποτελεί μια από τις πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασφαλισμένων εμπόρων των Κυκλάδων στον OAEE, ΟΓΑ. Τα προβλήματα αυτά αφορούν τόσο την παροχή υπηρεσιών υγείας όσο και το πάγωμα και την κεφαλαιοποίηση των οφειλών στο Ταμείο μας. Σύνταξη και αποστολή σχετικής επιστολής στον Υπουργό Απασχόλησης και Βουλευτή Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτση.

6. Συμμετοχή των επιχειρήσεων των Κυκλάδων στην ανάδειξη του σήματος ποιότητας «Κυκλαδικής γαστρονομίας». Το σήμα αυτό θα συνδυαστεί με τη πρόσφατη συνεργασία της ΕΣΕΕ με το ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ το σύνδεσμο που εκπροσωπεί επιχειρήσεις που εισάγουν αγροτικά ελληνικά προιόντα και 5.800 εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη.

7. Άρση διοικητικών εμποδίων. Δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Εμπορίου (ΚΕΕ) στα Επιμελητήρια και στα Παραρτήματά τους ή και τους Εμπορικούς Συλλόγους BUSINESSCENTERS. Στα ΚΕΕ θα μπορούν να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες ΙΚΑ- ΟΑΕΕ -ΔΥΟ προς τις επιχειρήσεις. Η λύση αυτή θα περιορίσει σημαντικά τόσο το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων με όλα τα θετικά επακόλουθα (μείωση τιμών κα) όσο και θα συμβάλλει στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στην Ελλάδα.

8. Ανάπτυξη νησιωτικού εμπορίου -Τουριστικές εμπορικές αγορές. Στις προτάσεις συμμετοχής εμπορίου στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, που θα εξειδικευτούν σε κάθε περιφέρεια της χώρας, θα συμπεριληφθούν στοχευμένες προτάσεις που θα αφορούν τις τουριστικές επιχειρήσεις, τις εμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα στα νησιά. Οι προτάσεις μας αυτές θα προέλθουν μετά από διαβούλευση με όλους τους Ε.Σ. σε όλα τα νησιά μας.

9. Το ζήτημα της ακτοπλοΐας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συστηματικά, ιδιαίτερα για τον προγραμματισμό της τουριστικής περιόδου. Τα δρομολόγια θα πρέπει να ανακοινώνονται εγκαίρως ώστε να μπορούν να διευθετηθούν οι κρατήσεις. Έμφαση στην ενδυνάμωση των Υπηρεσιών Υγείας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους τα νησιά μας δέχονται πολύ περισσότερα περιστατικά.

10. Η διαρκώς αυξανόμενη φορολογία έχει ως συνέπεια την μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και ταυτόχρονη αδυναμία μας, να μειώσουμε τις τιμές των προϊόντων και παρεχομένων υπηρεσιών μας. Στο ίδιο πλαίσιο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί το χαράτσι ακινήτων και η φορολογική εξαίρεση καλλιεργήσιμων αγροτεμαχίων στην νησιωτική Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...