Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Σκληρό παζάρι για τα χρέη Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ ενόψει ιδιωτικοποίησης

Επιδιώκουν συμψηφισμό στο ΤΑΙΠΕΔ για να κλείσουν οι παλιοί λογαριασμοί

Σκληρό πόκερ μεταξύ της κυβέρνησης, του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΥΔΑΠ διαδραματίζεται τις τελευταίες εβδομάδες για το νοικοκύρεμα της εταιρείας με απώτερο σκοπό, τι άλλο, την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

Οι διαφωνίες που εκδηλώνονται για να κλείσουν οι εκκρεμότητες με το Δημόσιο για τις οφειλές προς τη δημόσια εταιρεία ύδρευσης φάνηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ, στην οποία η εκπρόσωπος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων καθυστέρησε να προσέλθει μισή ώρα, προκαλώντας αμηχανία στον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο κ. Αντώνη Βαρθολομαίο.

Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να παρατείνει τις καθυστερήσεις, μεταθέτοντας την λήψη οριστικών αποφάσεων, όταν εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα καθοριστεί το ακριβές ύψος των χρεών προς την εταιρεία, αποτελεί σαφή ένδειξη του παρασκηνίου στο οποίο το ΤΑΙΠΕΔ μεθοδεύει τη λύση που θα γίνει πιο ανώδυνο το κούρεμα χρεών που υπολογίζεται σε πάνω από τα 600 εκ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ είναι να γίνει συμψηφισμός χρεών με το κόστος του αδιύλιστου νερού, το οποίο συζητείται χρόνια όμως δεν προβλέπεται από κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών (ΕΥΔΑΠ-δημοσίου) για αυτό και κύκλοι της Επιχείρησης χαρακτηρίζουν παράνομο, προκαλώντας βραχυκύκλωμα στο κυβερνητικό επιτελείο.

Οι ίδιες μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η  ΚΥΑ είναι έτοιμη και καθυστερεί εξαιτίας των πιέσεων που ασκεί το ΤΑΙΠΕΔ, προβλέποντας ότι το υπόλοιπο οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ ανέρχεται σε 115 εκ. ευρώ. Έχει ήδη καταβληθεί στην εταιρεία το ποσό των 250 εκ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΥΔΑΠ θα εισπράξει μόνο τις λογιστικοποιημένες οφειλές. Όμως το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είχε διερευνήσει στο παρελθόν και το υπουργείο Υποδομών αναθέτοντας μελέτη στο Πολυτεχνείο, σχετικά με το τίμημα που έπρεπε να καταβάλλει η ΕΥΔΑΠ στο δημόσιο για το αδιύλιστο νερό, αποτελεί ένα εύσχημο τρόπο για να καμφθούν οι αντιρρήσεις για το μεγάλο κούρεμα. «Εάν εφαρμοστεί η λύση αυτή θα πρέπει και η εταιρεία να διεκδικήσει τα χρήματα που θα έπρεπε να τις καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο για την συμμετοχή του στο επενδυτικό πρόγραμμα, που ουδέποτε καταβλήθηκαν» αναφέρει πηγή στην εταιρεία που γνωρίζει το έντονο παρασκήνιο με το ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται ότι ο ιδρυτικός νόμος της ΕΥΔΑΠ προέβλεπε επιχορήγηση κατά 60% του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας από το δημόσιο. Παρόλα αυτά στην εταιρεία μέχρι τα τέλη του 2012 είχαν πληρωθεί μόλις 9 εκ. ευρώ όταν η απαίτηση με βάση τις επενδύσεις (περίπου 540 εκ. ευρώ έως το 2010) αγγίζει τα 313 εκ. ευρώ. Στην πρόσφατη συνέλευση, η οποία αναβλήθηκε για να προετοιμαστεί η ΚΥΑ, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ότι η υπουργική απόφαση θα έχει ετοιμαστεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Και τότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με την παραίτηση της ΕΥΔΑΠ από άλλες αξιώσεις και ένδικα μέσα για τις οφειλές.

Με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις η ΕΥΔΑΠ δεν θα εισπράξει περισσότερα από 350 έως 370 εκ. ευρώ. Ένα μέρος αυτών σχεδιάζεται να γυρίσει στους μετόχους μέσω επιστροφής κεφαλαίου και ένα άλλο να καλύψει τις διεκδικήσεις εργαζομένων που υπολογίζονται σε ένα ποσό άνω από τα 100 εκ. ευρώ. Κάποιες από τις υποθέσεις αυτές έχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, θεωρείται όμως σαφές ότι το τελικό ποσό θα είναι προϊόν συμβιβασμού.

Πηγή:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...