Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ασπίς Πρόνοια: 2,5 εκατ. ευρώ διεκδικούν οι ασφαλισμένοι από το Δημόσιο

Αποζημιώσεις ύψους 2.589.702 ευρώ διεκδικούν με αγωγές τους προς το Ελληνικό Δημόσιο ασφαλισμένοι της "Ασπίς Πρόνοια".

Η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής έχει ανακληθεί από το 2008.

Οι ασφαλισμένοι απαιτούν αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστησαν από τις παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας, αλλά και για ηθική βλάβη που δέχθηκαν θα απασχολήσουν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι διεκδικούν για την ζημιά που υπέστησαν και για διαφυγόντα κέρδη το ποσό των 2.309.702 ευρώ και για την ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που δέχθηκαν το ποσό των 280.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι ασφαλισμένοι είχαν συνάψει με την Ασπίς Πρόνοια διάφορα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής συνδεόμενα με επενδύσεις, ενώ παράλληλα είχαν και αποταμιευτικό χαρακτήρα. Οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν υψηλά ασφάλιστρα και με την λήξει των συμβολαίων θα ελάμβαναν το κεφάλαιο, συν bonus.

Οι αγωγές κατατέθηκαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά σε εφαρμογή του νόμου 3900/2010, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Σ. Ρίζος μαζί με τα άλλα δύο μέλη της αρμόδιας επιτροπής, λόγω του ενδιαφέροντος της υπόθεσης και του γεγονότος ότι απασχολεί μεγάλη μερίδα του κοινωνικού συνόλου, τις εισήγαγε με διαδικασίες "εξπρές" στο ΣτΕ για οριστική επίλυση.

Η απόφαση του ΣτΕ που θα εκδοθεί θα αποτελέσει πιλότο για όλες τις όμοιες εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

Οι ασφαλισμένοι αναφέρουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα το Δημόσιο έχει την ευθύνη για τις πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων του. Στην προκειμένη περίπτωση, αναφέρεται στις αγωγές, τα αρμόδια όργανα του Δημοσίου, δεν προέβησαν στου αναγκαίους προληπτικούς ελέγχους και στη λήψη των αναγκαίων κατασταλτικών μέτρων, πριν γίνει η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επίμαχης ασφαλιστικής εταιρείας.

Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι δεν ελέγχθηκαν οι πράξεις του τέως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Ασπίς Πρόνοια και σήμερα έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού Παύλου Ψωμιάδη, ο οποίος ήλεγχε άμεσα και έμμεσα το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της επίμαχης ασφαλιστικής εταιρείας. Υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι Παύλος Ψωμιάδης ανεξέλεγκτα μετακινούσε τεράστιε ποσά από την Ασπίς Πρόνοια σε προσωπικές του εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...