Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Δεν «βλέπει» νέα μέτρα για το 2014 η Eurobank

Πολιτική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις η «συνταγή» για έξοδο από την κρίση


Στην τελευταία  εβδομαδιαία ανασκόπησή της, η Eurobank, δίδοντας έμφαση στη σημασία της διασφάλισης της πολιτικής ομαλότητας στη χώρα με την παράλληλη προσήλωση στη προσπάθεια για την οικονομική ανάκαμψη, θέτει τρεις προϋποθέσεις που κρίνονται απαραίτητες για την έξοδο από την κρίση: ενίσχυση των θεσμών, πολιτική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις. Στην οικονομική της μελέτη «7 Ημέρες Οικονομία» και σε ό,τι αφορά στο πάγιο αίτημα των δανειστών για την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, η τράπεζα αναγνωρίζει ως «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, για την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ, στις αρχές Οκτωβρίου 2013, το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στο δεύτερο σκέλος, αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι αναλυτές της Eurobank, κ.κ. Μαρία Πρανδέκα, Θεόδωρος Σταματίου και Θεοδόσιος Σαμπανιώτης, σημειώνουν πως δεν αναμένουν λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για το 2014, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την πολιτική σταθερότητα, αλλά κυρίως την προοπτική βελτίωσης του διαθέσιμου εισοδήματος για το 2014 και συνεπώς και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Όπως αναφέρουν, συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-16, ο δημοσιονομικός στόχος για το 2014, είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ σε ό,τι αφορά στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, το 2013, επισημαίνεται πως «μεγάλο μέρος της παρούσας διαπραγμάτευσης με την Τρόικα αφορά στις υποθέσεις που βρίσκονται πίσω από την αναμενόμενη επίτευξη του συγκεκριμένου πλεονάσματος».

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πληροφόρηση, οι εκπρόσωποι των δανειστών επισημαίνουν ότι η μείωση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία δημιουργεί μια απώλεια της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2014, ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει την απώλεια στα 0,5 δισ. ευρώ. Ενστάσεις, παράλληλα, εκφράζονται από τους εκπροσώπους των δανειστών, τόσο για την απόδοση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, όσο και για τη δυνατότητα είσπραξης του νέου φόρου στα ακίνητα.

Άλλωστε, όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, οι εξελίξεις όσον αφορά στην πορεία εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, καθώς εκκρεμεί το θέμα της αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ. Το τελικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων έχει υποβληθεί στην Τρόικα και αναμένουμε τη έγκριση.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πληροφόρηση η διαδικασία αξιολόγησης της προόδου βρίσκεται σε εξέλιξη και η τελική έγκριση θα κριθεί σε ειδική συνεδρίαση του Euro Working Group. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται ότι η τελική λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο την εξάλειψη της επιβάρυνσης του φορολογούμενου από τη λειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων αλλά και τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν την κερδοφόρα λειτουργία τους και γιατί όχι και την αύξηση των θέσεων απασχόλησης μελλοντικά.

Πέρα από τα παραπάνω, εκκρεμεί ακόμη μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες ώστε να εξασφαλισθεί η θετική αξιολόγηση της Τρόικας για την καταβολή των 3,1 δισ. ευρώ του τέταρτου τριμήνου του 2013. Αυτές αφορούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στην αναμόρφωση του κρατικού μηχανισμού, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οι αναλυτές, μάλιστα, κρούουν τον κώδωαν του κινδύνου, καθώς εκτιμού πως πιθανή υστέρηση στην πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα επιβαρύνει σημαντικά τις προοπτικές καταβολής της δόσης του Δεκεμβρίου 2013. Επίσης, όπως προειδοποιούν, είναι πιθανό να συμβάλλει στην αύξηση της αβεβαιότητας αναφορικά με τις προοπτικές για το 2014, με δεδομένο ότι το πρόβλημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2015-16 δεν αναμένουμε ότι θα έχει επιλυθεί οριστικά μέχρι τότε.

Η πολιτική σταθερότητα και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν την κρίσιμη μάζα που θα επιτρέψει την έξοδο από την κρίση

Η μελέτη, εκτός των άλλων, θίγει και το ζήτημα της Χρυσής Αυγής που επίσης απασχόλησε τον δημόσιο διάλογο, την τελευταία εβδομάδα.

Όσον αφορά, λοιπόν, στη σύλληψης των μελών της Χρυσής Αυγής, εάν και η υπόθεση βρίσκεται πλέον στη Δικαιοσύνη και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του παρόντος οικονομικού δελτίου, όπως αναφέρουν, κρίνουν απαραίτητα – πέρα από την καταδίκη της βίας από όπου και αν αυτή προέρχεται – να επισημάνουμε ότι, μετά από σχεδόν 6 χρόνια με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, με την ανεργία να καλπάζει και με το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας να είναι περισσότερο από εμφανές, ο λαϊκισμός, η εύκολη επιχειρηματολογία περί εξόδου από την κρίση μέσω της επιστροφής στο παρελθόν και η συνωμοσιολογία μπορούν μόνο να επιτείνουν το αδιέξοδο και να ενισχύσουν μεμονωμένα συμφέροντα εις βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Η έξοδος από την κρίση δεν θα γίνει με συνταγές του παρελθόντος, τονίζουν, αλλά με τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι – πέρα από την πολιτική σταθερότητα – η δημιουργία ή\και η ενίσχυση εκείνων των θεσμών που δε θα αφήσουν περιθώρια σε διάφορες ομάδες να καλύπτουν (ή να προσποιούνται ότι καλύπτουν) ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

«Θεωρούμε ότι μεσοπρόθεσμα μόνο η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος του δεύτερου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας μπορεί να αποτελέσει τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας», σημειώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...